AFDELINGSBUDGETTERNE
Et budget er et overslag over de udgifter og indtægter, der forventes at være i en given periode. DOMI Boligs afdelingsbudgetter forudsiger udgifterne for det kommende regnskabsår, og i DOMI Bolig følger regnskabsåret kalenderåret. Dvs. at Administrationen hvert år udarbejder et budget for den enkelte afdelings forventede udgifter og indtægter til næste år. Hertil hører de eventuelle foreslåede huslejestigninger, der skal til for at få regnskabet til at gå op.
Afdelingen er en selvstændig økonomisk enhed
Et årsbudget skal indeholde det hele:
- Forventede udgifter til alle faste betalingsposter (lån, forbrug, renovation, administration, drift og service)
- Forventede udgifter til planlagte projekter (vedligehold, renovering, sociale aktiviteter og nye tiltag/anlæg)
- Forventede udgifter til løbende drift & vedligeholdelse
- De forventede indtægter (husleje, renter, evt. fælleshus-, garage- og kælderrumsudlejning, evt. vaskeri og overskud forrige år).
De forventede udgifter bestemmer huslejens størrelse
Afdelingsbudgetterne udarbejdes af DOMI Bolig på vegne af afdelingsbestyrelsen.
Som almen boligorganisation er vi i henhold til Almenboligloven forpligtet til at sikre både passende boliger til en rimelig husleje (§ 5), og at de almene boligafdelinger er økonomisk velfungerende (§ 6b).
Ingen kan se ind i fremtiden, men når det kommer til at fastlægge afdelingsbudgetterne, forsøger alle involverede medarbejdere, så godt de kan, at forudsige økonomien i hver enkel af vores afdelinger.
En afdelings økonomi skal ideelt set gå i nul. Bor du i en almen bolig, er der ingen, der skal tjene på din husleje. Det er lovbestemt og det er dét, vi som almen boligorganisation efterstræber. Det er med andre ord, afdelingens forventede udgifter, der afgør huslejeniveauet.
Der er ingen, der skal tjene på huslejen, når du bor til leje i et alment lejemål. Din boligafdeling er en selvstændig økonomisk enhed, hvor indtægter og udgifter skal balancere.
Budgetternes tilblivelse
Grundighed er kodeordet for at kunne udarbejde et godt budget, der forudsiger så tæt som muligt, hvordan virkeligheden kommer til at udspille sig det kommende år.
- Vi opdaterer de faste udgifter i henhold til de oplysninger, vi har indhentet på forventede stigninger, og rente- og kursændringer.
- Mht. uforudsete udgifter dykker vi ned i reelle tal for de seneste tre år. Vi undersøger udgiftsposterne, ser på hvad der er sket i de enkelte afdelinger og sammenholder det med de udgifter, andre afdelinger med tilsvarende udfordringer har haft.
- Vi foretager nødvendige justeringer, fx fordi forårets bygningsgennemgang i en afdeling har gjort det klart, at der skal omprioriteringer til i afdelingens drifts- og vedligeholdelsesplan.
- Vi indarbejder de allerede beregnede økonomiske konsekvenser af forslag vedtaget på et forudgående afdelingsmøde.
Alle forventede udgifter indarbejdes i et budgetudkast, som afdelingsbestyrelsen får til gennemsyn, inden budgettet skal endeligt godkendes på afdelingsmødet.
Budgetternes godkendelse
Et afdelingsbudget skal endeligt godkendes af afdelingens beboere på det ordinære afdelingsmøde. Bliver et budget ikke godkendt af afdelingsmødet, skal det efterfølgende vurderes af det kommunale tilsyn for endelig godkendelse eller afvisning.
Budgetcafé for afdelingsbestyrelserne
Inden det endelige afdelingsbudget skal til afstemning på det ordinære afdelingsmøde, modtager afdelingsbestyrelserne et foreløbigt udkast til afdelingsbudgettet og inviteres i budgetcafé.
I budgetcaféen gennemgås først de generelle forudsætninger for næste års budgetlægning. Efterfølgende cirkulerer økonomimedarbejderne rundt mellem de fremmødte afdelingsbestyrelser og hjælper med at afklare de konkrete spørgsmål, der er aktuelle i den enkelte afdeling.
Alle afdelingsbestyrelser inviteres hvert år til at deltage i DOMI Boligs Budgetcafé. Her er det teamleder i Økonomi Heidi Padkær, der introducerer de fælles forudsætninger for afdelingsbudgetterne for det kommende regnskabsår.
Løbende budgetopfølgning
Når først budgettet er godkendt, lyder udfordringen at få de reelle udgifter til at stemme overens med de forudsagte. For at sikre det så godt som muligt dykker Økonomi kvartalsvis ned i hver enkelt afdelings økonomi. De medarbejdere, der har været involveret i forgangne aktuelle projekter følger sammen med økonomimedarbejderne op på, om de registrerede udgifter stemmer overens med de budgetterede.
Derudover skal afdelingsbestyrelserne kvartalsvist aflevere kvitteringer på de udgifter, de enkelte afdelinger har haft på rådighedskontoen. Rådighedskontoen refererer til, at afdelingsbestyrelserne hvert år har 100 kr. pr. lejemål til rådighed til afholdelse af fælles arrangementer mv.
Ingen kender dagen
Det er primært, men ikke kun, stigende priser, der medfører huslejestigninger. Du kender det sikkert fra din privatøkonomi. Det er ikke altid lige nemt, at få de reelle udgifter for en given periode til at holde sig indenfor det beløb, du regnede med. Tænk fx på din seneste ferie. Sådan går det også for nogle af vores afdelinger.
Overtræk på konto 115, der dækker de uforudsete hændelser; høje inflationsreguleringer på de lån, der har gjort det muligt i det hele taget at bygge afdelingens boliger; eller måske kedelige ekstraudgifter i forbindelse med ekstraarbejde til renosyd/Kredsløb/DOMI Boligs driftsafdeling.
Når udgifterne overstiger indtægterne, er det på sigt nødvendigt at hæve huslejen. For at sikre boligafdelingens fremtid.