Først i oktober var alle medarbejdere samlet for at sætte handlinger bag ønsket om et bæredygtigt DOMI Bolig. Afsættet var inspiration fra eliteidrætten og opgaven at identificere, sætte mål for og indkredse dilemmaer i DOMI Boligs næste konkrete bæredygtige skridt.
Inspirationen til at nå målene fik vi fra eliteidrætten. Landstræneren for det færøske håndboldlandshold, Peter Bredsdorff-Larsen, fortalte begejstret om sine erfaringer med at skrue sine spilleres tanker sammen på nye måder i den daglige stræben efter vinderkampe. Og hans pointe lå lige for: Vil vi være medspillere – og ikke modspillere, eller med andre ord medarbejdere – og ikke modarbejdere – i kampen for mere bæredygtighed i vores arbejdsliv, skal vi ændre adfærd i hverdagen.
Nøglen til adfærdsændringer er ifølge landstræneren at finde frem til de ændringer i vores dagligdag, som giver mening for os hver især. Jo mere mening det giver, jo lettere bliver det at ændre på både små som store vaner i vores hverdag.
Med udgangspunkt i ændringer, der giver mest mening for den enkelte handler det for DOMI Bolig om at holde fokus på det, medarbejderne reelt kan styre og påvirke.
Jeg har vundet mange store håndboldkampe på grund af held – og tabt lige så mange super velspillede kampe, afslørede Peter Bredsdorff-Larsen.
Det Peter Bredsdorff-Larsen med den indrømmelse ville have os til at forstå, var, at det er bestræbelserne, vi skal have i fokus og knap så meget resultatet. Pointen er, at holder vi vores opmærksomhed på vores bestræbelser og handlinger – fremfor på resultatet – kan vi reelt raffinere dem og skabe en “vinder-kultur”, i det aktuelle tilfælde en reel bæredygtighedskultur i DOMI Bolig, fremfor at skulle belave os på heldet.
Medarbejderne besluttede at ændre adfærd
Personaledagen bød også på beslutninger. Opdelt i grupper arbejdede driften, service og administrationen hver især med at udfærdige handleplaner med konkrete mål for, hvordan DOMI Bolig skal lette sin klimabelastning og gøre verden grønnere.
Beboerne har nøglen til de store besparelser
En ting er at medarbejderne tager flere bæredygtige handlinger – noget andet er beboernes handlinger. Det er klart, at bæredygtige byggerier kan spare en masse CO2, men beboerne i de 2150 boliger har nøglen til at spare endnu mere, hvis de også melder sig ind i kampen for bæredygtigheden.
Derfor er en række beboere og organisationsbestyrelsen inviteret til et fokusmøde den 31. oktober, hvor de skal tage et skridt mod et inspirationskatalog for bæredygtige afdelinger og mere bæredygtighed hos beboerne.
Der er brug for at løfte i flok
Omstillingen til et mere bæredygtigt DOMI Bolig er ikke et arbejde, der er gjort ved at knipse med fingrene. Her er tale om en langt sejt træk, hvor vi også får brug for mange beboeres stemmer og engagement. Vi håber, du vil være med til at gøre, hvad vi kan.