Det handler om hygge, det sociale og det at kunne gøre en lille forskel for fællesskabet

Den anden onsdag i måneden stiller Lone og Annette an til bankospil for alle beboere i DOMI Bolig. Da de begyndte sidste år i februar, kunne de samle 20. Nu er deltagertallet knap det dobbelte. De to søstre har en drøm om at fylde fælleshuset på Engkærgårds Allé i Malling helt op. Der er plads til 100.

Brænder for banko

Annette og Lone er vokset op med banko. Hele søskendeflokken på i alt fire går da også stadig sammen til banko hver mandag i Viby, hvor der spilles om pengepræmier. Der spiller de til en fælles pulje, der bliver omsat til fælles oplevelser.

Indsparket til at afholde banko som en fællesaktivitet i DOMI Boligs regi kom den dag, Lone tilfældigt opdagede, at der i et skab i fælleshuset lå et fuldt bankoudstyr, med opråb- og spilleplader og brikker. Herefter tog ideen form.

Fra tanke til handling

Først søgte de afdelingsbestyrelsen og fik 3000 kr. til opstart lokalt. Da DOMI Boligs organisationsbestyrelse i april 2023 oprettede en fællespulje til understøttelse af fællesskaber, søgte de også her og fik 5000 kr. Pengene er brugt til præmier og cirkulerer nu i den lukkede ring af nye indkøb til nye præmier, sammen med de penge, der kommer ind fra gang til gang ved salg af plader og lotteri. 15 kroner pr. plade, 10 kr. for en stjernebanko og 10 kr. pr. lotteriseddel. Pengene kommer i sin egen kasse. Herfra bliver de brugt til indkøb af de gevinster, der så kan spilles banko om næste gang.

What’s in it for you?

Adspurgt hvad der driver dem, er hverken Annette eller Lone i tvivl. Det er lidt af det hele. Det sociale, hyggen og passionen for banko. Det er godt at møde mange forskellige mennesker og vigtigt at have et godt forhold til sine naboer.

Annette uddyber: Jeg hilser på mange flere af mine naboer nu.
Lone indskyder: Her er det hyggeligt at spille banko. Når jeg tager til banko i Viby, gør jeg det for at vinde.
Annette supplerer: Det gør jeg også. Her sidder jeg som opråber og håber på, at flest muligt, helst alle, vinder. 

Lone tilføjer med et glimt i øjet: Det er også rigtig god træning. Der var en torsdag, hvor jeg havde frygtelig ondt i lårene og ikke kunne forstå hvorfor. Så kom jeg i tanke om alle de gange, jeg havde rejst mig op og sat mig ned igen for at tjekke numre og uddele præmier.

Dørene åbnes klokken 18

Ind kommer de første. En del udvalgte pladser er allerede holdt. For dem, der ikke er så heldige, gælder det som noget af det første om at finde sig en god plads, herudover skal der vælges plader og betales. Der bliver hilst og snakken går livligt på kryds og tværs.

Med sig har de stofnet og kurve fyldt med termokander, snacks, vin, øl og vand og andet godt. De mere erfarne bankospillere medbringer også eget udstyr, men der spilles på fælleshusets plader med enkelte undtagelser.

Alle, der møder op til banko på Engkærgårds Allé bliver budt velkommen. Nye ansigter bliver der taget ekstra godt hånd om, mens de bliver spurgt om, hvor de så bor. Der er lagt op til en god aften.

Det ér hyggen

Mens vi venter på, at klokken bliver 19, så spillet kan komme i gang, spørger jeg nogle af de fremmødte, hvorfor de er her. Om det er for at vinde? De svarer som med én mund, selvom de får spørgsmålet på forskellige tidspunkter.

Inge, der er søster til Lone og Annette, bor også i afdelingen og hjælper til med at tjekke plader, når der spilles. Hun indrømmer: ”Jeg er i bedst humør, når jeg vinder og kan godt blive småsur, hvis jeg ikke vinder. Men så er det sur for sjov”.

Annette, som sidder ved siden af Inge og også får ventetiden til at gå med at strikke, fortæller, at hun ”har været med fra starten af. De sidste gange har jeg ikke vundet meget på banko men mere på lotteri. Men det er også lige meget. Det er hyggeligt uanset”.

Torben, der både er afdelingsbestyrelsesformand i afdelingen på Engkærgårds Allé og medlem er organisationsbestyrelsen, konstaterer, at han “er her, fordi jeg i dag har tid til det. Jeg kommer for hyggens skyld – fællesskabet. Det er også derfor jeg laver mad til fællesspisning i afdelingen en gang om måneden. Det ér hyggen ved det – jeg spiller heller ikke banko andre steder”.

Nede i det ene hjørne sidder fire naboer fra to af husene, som ligger lige op ad  boligafdelingen. De er også inviteret med og glade for at deltage: ”Kun én gang har vi misset. Vi hygger os og er blevet taget godt imod. Vi har generelt et godt forhold til beboerne, og nu er vi flere, der hilser på hinanden”.

Anne Marie og Peter fra Torvald Køhlsvej i Odder er her for anden gang,. “Første gang, vi var med, var til julebanko. Da vandt vi meget. I dag er det kun blevet til en enkel bøtte snolder. Så’n er spillets regler, vi kommer, fordi det er hyggeligt. Vi kom til Odder i juli måned som tilflyttere og læste så om arrangementet i DOMI Boligs nyhedsbrev”.

Gevinsterne står linet og – og på køl

Køleskabet er helt fyldt op med de pakker kød og fisk, man vinder, når man som den eller de første får fuld plade. Pakkerne bestiller og afhenter Annette og Lone i Rema1000 i Skåde til anledningen, så de er sikre på, at de er helt friske. Chokolade, snolder, flødeboller og vin indkøber de, hvor de ser de bedste tilbud.

Med et bliver der stille

Klokken er 19, og Annette byder velkommen til aftenens banko. Pludselig vil man kunne høre det, hvis en knappenål faldt til gulvet. Lotterigevinsterne trækkes som det første. Der er otte farver og tre træk på hver. Det går stærkt. Væk er vinflaskerne og spandene med påskeæg. Så bliver der spillet stjernebanko og efterfølgende aftenens 20 regulære spil med gevinst på række og pladen fuld. Der er fuld fart på, og en tiltrængt kort pause efter 10 spil.

Jeg fornemmer fuld koncentration henover de tre langborde. Når den fulde plade nærmer sig, bliver der uro i geledderne. Først når der er råbt banko og numrene er blevet kontrolleret, bliver der plads til humoristiske tilråb som: “Det er bare fordi, det er sådan en god opråber” straks efterfulgt af: “Hvad fedter du for?”

“Vi fylder pladen til koteletter og stegeflæsk”

En plade fuld udløser to pakker fra køleskabet. På hvert fjerde spil en pengepræmie på 80 kroner. Annette er opråber og holder styr på, hvilke slutnumre, der vinder hvad.

Udover at tjekke numre, spiller Lone med for både Annette og sig selv. Så deler de, hvad de måtte få med sig hjem af gevinster.

Tak for i aften

Efter det 20. og sidste spil bliver der hurtigt kø ved døren ud til køkkenet,. Her står Lone foran et åbent køleskab og udleverer gevinsterne med udgangspunkt i, hvilket spil den aktuelle deltager har vundet og det nummer, der er klistret på kød- og fiskepakkerne. Men også det at have vundet en pakke med flødeboller afkaster et smil og et tak for i aften.

Ja, det må man nok have lov at sige. Hatten af for Lone og Annette, der en gang hver måned bruger tid og energi på at stable et så festligt og fornøjeligt arrangement på benene for DOMI Boligs beboere.

Den 10. april

Annette og Lone byder velkommen til endnu en omgang banko for beboere i DOMI Bolig onsdag den 10. april. Dørene åbnes kl. 18. Kl. 19 går det løs. Husk, at du også er velkommen, selvom du ikke har deltaget før.

Har du også en ide til et fællesarrangement?

Rådet fra Annette og Lone lyder Prøv det, spring ud i det og søg om at få lidt midler til at starte op for. Rådet udspringer af, at de selv, da de den første gang åbnede dørene til banko i fælleshuset, var nervøse og spekulerede på, om der overhoved kom nogen, og om deres udlæg til præmier mon ville blive dækket ind. Men som de siger i dag Det var jo åndsvagt, det væltede ind med folk.

En vigtig del af bæredygtighedspolitikken er mennesker. Mennesker trives og udvikles i fællesskaber, og derfor vedtog organisationsbestyrelsen i april 2023 at oprette en pulje på kr. 100.000,- til at understøtte arrangementer, der understøtter fællesskaber i og på tværs af vores boligafdelinger.

Læs mere om retningslinjerne for puljen til understøttelse af fællesskaber.