Biller, bær og buler i græsset bliver det nye “sort” i DOMI Bolig

Driftsholdet set fra ryggen i baggrunden og visne blomster

Farverige blomster til at tage med hjem, bær til at spise eller gode steder at lege og opholde sig vil fremover give arealerne mellem husene i DOMI Bolig ny værdi. Men i begyndelsen kommer det til at udfordre de flestes opfattelse af, hvad der er smukt, og hvordan det “grønne” skal se ud.

”Mulighederne står åbne og alt er stadig nyt. I Egholmparken anlægger vi lige nu en blomstereng, som man gerne må gå på og bruge. Men vi er opdraget til ikke at gå i blomsterbedene, og derfor laver vi stier, som inviterer beboerne til at gå på opdagelse i området. Man må gerne plukke buketter – og havde vi haft en gammel død træstamme, så havde vi lagt den til rette som en naturlig ”bænk” og levested for dyr og insekter, ” siger Jannik Jørgensen, der er tovholder for de ”vilde” tiltag på DOMI Boligs grønne områder. 

Naturens kræfter skal ikke længere tæmmes

”Vi skal blive bedre til at tilpasse os naturen og ikke omvendt. For eksempel kan vi spare rigtig mange penge og tid ved at holde op med at køre jord væk og smide sand på, før vi anlægger vilde blomsterenge. I stedet skal vi finde planter og blomsterblandinger, som passer til den jord, vi nu engang har,” fortæller Niels Peter Larsen (NP), teamkoordinator i driftsafdelingen. 

Bedre balance mellem mennesker, natur og miljø var hovedbudskabet, da Driftsafdelingen i DOMI Bolig var på inspirationstur til anlægsgartnerne hos OKNygaard i Aarhus. Når OKNygaard laver græsplæner om til blomsterbede, blomsterenge og lader muldvarpeskuddene blive, så sætter de tydelige skilte, så beboere og gæster i området bliver opmærksomme på, at der er en mening med galskaben. For omstillingen kræver en grundlæggende ændring af vores måde at tænke og opleve vores grønne områder på.

Biodiversitet kræver et åbent sind

I DOMI Bolig startede den grønne omstilling for flere år siden. Hakkejernet har afløst sprøjtegiftene, robotplæneklippere tøffer rundt i afdelingerne, og ikke mindst har organisationen arbejdet med omstilling af måden, vi tænker og planlægger på. 

”Som mennesker skal vi bidrage til det, som findes i naturen allerede. Vi kan godt klippe græsset rundt om et vildt bed for at hjælpe alle til at ”forstå”, den nye måde at holde have på,” siger Lisbet, som er gartner og projektleder hos OKNygaard.

”Vi kan godt klippe græsset rundt om et vildt bed for at hjælpe alle til at ”forstå”, den nye måde at holde have på,” siger Lisbet, som er gartner og projektleder hos OKNygaard og med til at give ny inspiration til DOMI Boligs “grønne hold”.

Omstillingen skal ske oppe i vores hoveder

Det allervigtigste er nok erkendelsen af, at den største forhindring sidder i vores hoveder og vores rygmarvsreaktioner. Det er en kæmpe kulturændring, som er i gang i disse år. Vi skal lære at holde af uklippede græsplæner og blomsterbede med døde plantedele hele vinterperioden. Insekter er ikke længere noget, der skal slås ihjel, nu skal de faktisk have en hjælpende hånd for at overleve og blive flere.

Det er tidlig forår og derfor svært at se – men selv en skråning med græs kan give gode oplevelser for os mennesker og bolig for mange dyr og insekter. Her kommer senere på året til at gro et væld af blomster.

Vilde haver er ikke kun på store grønne arealer. Små gårdrum kan sagtens gøres levende. Her er indergården på et plejehjem i Åbyhøj plantet til med skønne blomster og jordbær til stor glæde for beboerne. Der er også anlagt et urtebed, som plejehjemmets køkken høster fra til de daglige måltider.

Der findes ingen facit – vi vil begå fejl. 
Det er natur vi arbejder med, og den kan ikke tæmmes i regneark. Vejr og vind kan ødelægge nok så gode planer. Derfor skal planerne justeres og ændres hvert år.

Ting tager tid – det gør grøn omstilling også.
Selvom vi anlægger blomsterbede og vilde blomsterenge, så går der mindst to år, før vi helt kan vurdere resultaterne.

 

Jannik Jørgensen og resten af holdet i driften vil gerne tænke opholdspladser og legemuligheder ind, når de anlægger nye og mere vilde grønne fællesarealer. De vil også gerne inddrage beboernes gode ideer. Måske kunne det foregå på de årlige beboermøder.   

Driftsholdet set fra ryggen i baggrunden og visne blomster

Vi skal vænne os til uklippede græsplæner og blomsterbede med døde plantedele hele vinterperioden. Insekter er ikke længere noget, der skal slås ihjel, nu skal de faktisk have en hjælpende hånd for at overleve og blive flere.