Lejere kører også på el

Hvis du kører på el, sørger DOMI Bolig for, at der kommer en lademulighed i afdelingen. Det skal være muligt for alle at komme med på den grønne omstilling. Derfor har organisationen det sidste år haft en meget fleksibel ordning, som kan aktiveres af den enkelte beboer.

”Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det var et problem at købe en el-bil og lade den op, fordi jeg bor til leje,”

siger Lone Mortensen, der som den første beboer ansøgte om en ladestander. Og dermed blev afdelingen i Malling den første, hvor fik mulighed for at lade deres el-biler i DOMI Bolig.

Som så mange andre boligorganisationer, var DOMI i første omgang hæmmet af et uoverskueligt marked og en del lovgivning, som ikke gjorde det let at give lejerne mulighed for at putte strøm i batterierne på deres elbiler. 

El-bilist ved et tilfælde

Det var faktisk lidt en tilfældighed at familien Mortensen i 2020 endte med en plugin hybridbil. Den gamle Toyota stod til udskiftning, og da Lone var kommet til skade med sin arm, var de på jagt efter en ny bil med automatgear. 

”Hos forhandleren stod den nye Kuga gemt under et sort klæde. Og det endte med, at vi købte den, fordi den både havde høj indstigning og automatgear. At det så også var en plug-in hybrid, tænkte vi ikke ret meget over – den kunne jo også køre på benzin,” siger Lone Mortensen.

Det første lille års tid kørte Lone og hendes mand, Brian, på benzin på grund af en fejl i batteriet. Og det viste sig ikke at være så let at putte el i tanken, som de troet. Der var nemlig ingen lademuligheder i Malling, så nærmeste lader var i Odder, og det var heller ikke muligt at installere en lader fra familiens bolig, da afdelingen har fælles parkeringspladser.

Genvej gjorde det meget lettere

Det blev til mange samtaler med Preben Jacobsen, direktør i DOMI Bolig, og i første omgang var svaret, at det ikke var muligt at opstille en lader.

”Meen det tænkte jeg ikke kunne være rigtigt, så jeg gik nok lidt til ham. Det endte med, at jeg skulle stille et forslag på afdelingsmødet,” siger Lone Mortensen.

Hun nåede både at indhente tilbud på installation og var klar med forslaget til afdelingsmødet i efteråret 2020. Men 14 dage før blev hun kontaktet af afdelingsformand Torben Lokjær, som også sidder i Organisationsbestyrelsen i DOMI Bolig, med en glædelig nyhed.

Det skal være ens for alle

” Vi vil undgå at lejere kommer sidst i køen, når vi i 2030 ikke længere kan købe benzinbiler. Det skal være attraktivt at bo alment, og vi skal kunne tiltrække alle typer beboere. Da vi begyndte at diskutere el-ladestandere, var der faktisk hverken ladere i Odder eller Malling,” siger Herdis Larsen, formand for organisationsbestyrelsen i DOMI Bolig.

DOMI Bolig prioriterer den grønne omstilling og organisationsbestyrelsen besluttede, at alle afdelinger skulle have mulighed for at køre el, når behovet opstår.

”Vi bruger ikke penge på at installere ladere, hvor der ikke er et behov. Omvendt kan vi heller ikke vente, til der for eksempel er fem el-biler i en afdeling, før vi installerer en ladestander.  Derfor valgte vi at stille ladere op der, hvor beboerne have brug for en,” siger Herdis Larsen.

Siden beslutningen blev taget i august 2021, har organisationen sat 11 ladestandere op. Beboere, som bor i afdelinger med fælles parkeringsplads, kan søge om en lader, hvis de enten har en el/plugin hybrid bil eller har underskrevet en købskontrakt. Organisationsbestyrelsen har valgt at bruge penge fra dispositionsfonden. 

Ingen huslejestigninger

”Vi godkender stort set en ansøgning om måneden, og der er ingen, som får huslejestigninger på grund af el-ladestandere. Så der er ingen grund til splid mellem naboerne. Vi valgte nemlig at betale el-ladestanderne af vores fælles opsparing – dispositionsfonden, hvor vi havde et ret stort beløb stående. Det er jo penge, som skal ud og arbejde for lejerne,” siger Herdis Larsen.

Det er nu et lovkrav, at alle nye afdelinger bliver forberedt til ladestandere.

”Det er en rigtig god beslutning, organisationsbestyrelsen tog. For nu er der ingen, som skal være bekymret for, om der kommer huslejestigninger på grund af el-bilerne. Og som lejere får vi samme muligheder som boligejerne,” siger Lone Mortensen, der i takt med de stigende benzinpriser, oftere og oftere taget turen på gåben igennem hele bebyggelsen, for at hente og bringe bilen til ladepladsen på den fjerneste parkeringsplads.

”Der er kommet to andre el-biler i afdelingen, og vi har fået blod på tanden. Så næste gang vi skal have ny bil, bliver det helt sikkert en ren elbil,” siger hun og sender en tak til DOMI Bolig – og anbefaler andre at tage skridtet ud i en el-bil. 

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Sådan gør du

Når en beboer enten har eller køber en el-bil eller hybrid bil, stiller DOMI Bolig en el-ladestander op det sted i afdelingen som er mest praktisk. Det er et tilbud til alle afdelinger med fælles parkeringspladser og el-ladestanderne er offentlig tilgængelige.

Hver afdeling får max én ladestander, hvor to biler kan lade ad gangen. Ingen afdeling er for lille til at få en stander. Hver stander koster omkring 100.00 at stille op. DOMI Bolig har lavet aftale med AURA, som ejer, opstiller og vedligeholder ladestanderene.

Du kan læse om ansøgningsproceduren for ladestandere her på siden ved at følge linket:
Ladestander til el- og hybridbiler