Nyt beboerhus opstår i Venneslaparken og Saloparkens gamle fælleshus

58 beboere besluttede på det ekstraordinære beboermøde i maj 2022, at Venneslaparken og Saloparkens store fælleshus fremover skal være beboerhus. Det betyder mange flere aktiviteter i dagligdagen nu hvor det udelukkende er afdelingens beboere, der kan leje gæsteværelserne og lokalerne.

”Det er fantastisk med opbakningen – både til vores aktivitetsudvalg og til beslutningen om at bruge huset som beboerhus for alle generationer i Venneslaparken og Saloparken, både ældre, voksne, børn og unge,” siger Helle Lassen fra afdelingsbestyrelsen.

Tidligere har været svært for afdelingens egne beboere at få plads i huset, fordi det var lejet ud til folk fra hele byen det meste af tiden.

Ændringerne bliver store og kommer hen ad vejen det kommende års tid. Det første bliver underetagen, hvor en ombygning giver to gæsteværelser med toilet og egen indgang, som kan lejes af afdelingens beboerne til favorable priser.

Naboskabet udvikler sig støt og roligt allerede

Sidste år kom der for alvor gang i aktiviteterne, da afdelingen fik sit eget aktivitetsudvalg med fem engagerede beboere. Indtil videre inviterer de fast til café hver anden onsdag formiddag og har stået for jule- og påskefrokost, fællesspisninger og snapsesmagning. Den nye bålplads ved amfiteateret blev indviet til Sankt Hans med både fællesspisning og bål.


”Vi vil rigtig gerne lave de arrangementer, som beboerne ønsker. Derfor går vi rundt og deler invitationer ud personligt, og hver gang kommer vi i dialog med flere,” siger Anne Lise Hansen, som har boet i Venneslaparken de sidste tre år.

Nogle beboere arrangerede en vejfest for at lære naboerne at kende, og det var et af startskuddene til aktivitetsudvalget. Det kræver et stor indsats at samle beboerne. Afdelingen er stor og er fysisk også spredt over et stort område. Men det er tydeligt, at medlemmerne i udvalget lægger en kæmpe indsats og et stort engagement i arbejdet.

”Vi har både et bordtennis- og billardbord stående i kælderen. Det skal være til rådighed for beboerne, når de har lyst til at bruge det. Måske tiltrækker det nogle af mændene, som vi ikke ser så mange af, til de andre ting vi arrangerer,” siger Henrik Rasmussen, som gladelig låser op til aktivitetsrummet, når beboere ønsker det.

Sankt Hans aften blev i 2022 fejret ved afdelingens amfiteater.

De ældre står forrest

Selvom aktivitetsudvalget har mange planer om alle mulige aktiviteter, så er det indtil videre de ældre beboere med mest tid, som gør brug af dem. Det er helt ok, men det betyder ikke, at udvalget har opgivet, at få de yngre og børnefamilierne med.

”Vi er altid åbne for gode forslag og ønsker fra beboerne. Vi håber, at flere af beboerne selv vil være med til at fylde liv og glade dage i vores fælles beboerhus,” siger Anne Lise.

”Vi vil have flere med. Derfor opfordrer vi altid til, at man tager en nabo eller en genbo med, når vi har aktiviteter,” siger Anne Lise.

Indtil videre er der planer om at holde foredrag engang imellem i onsdags-cafeen. Første gang fortæller, Per, som både er beboerne og medlem af aktivitetsudvalget, om Odder.

Udvalget arbejder allerede hårdt med at få et julemarked op at stå, ligesom udvalget gerne vil lave fælles ture for beboerne og håber at få en madklub i gang.

De formelle og uformelle fællesskaber

”Idéer har vi rigtig mange af, og vi håber også at kunne finde drivkraften frem hos beboerne. For Venneslaparken og Saloparken skal have et godt naboskab, og vi skal ville hinanden. Vi skal bruge huset som omdrejningspunkt for at få fællesskaberne til at gro,” siger Helle, der også er optaget af de uformelle fællesskaber, som lige så langsomt vokser frem.

”I mit nabolag er vi gode til at sætte os på bænkene og drikke en kop kaffe – eller en lille skarp. Alle de der går forbi, er velkomne til at være med – og der er ofte trængsel på bænken,” griner hun.

Både Helle, Anne Lise og Henrik er enige om, at naboskabet er godt på vej. Det kan de måle på, at der er flere og flere som hilser på hinanden, når de tilfældigvis mødes på stier og udearealer. Og små personlige initiativer, som den beboer, der deler boller ud til sine ældre naboer, når hun bager.

Aktivitetsudvalget havde arrangeret snapsesmagning for afdelingens beboere i marts 2022.

I april 2022 blev der også inviteret til påskefrokost i beboerhuset.