Repair Café Odder flytter hjemmefra

Forhåbentlig kender du Repair Cafe Odder allerede! For repaircafeen er netop fyldt et år og stortrives. Faktisk så meget, at de frivillige fixere har sagt ja til et frieri fra Værdicentralen på Skovdalsvej 22.

Repair Cafe Odder er et tilbud til alle DOMI Boligs beboere – og alle andre i Odder og omegn – der kan få hjælp til at fixe ting og sager, som er gået i stykker. Repaircafeen åbnede den 27. marts 2022 i  et kælderlokale på Stampmøllevej, som de frivillige har lånt af afdelingen og selv sat i stand. Ideen startede hos en beboer på Torvald Køhlsvej, og siden er gruppen af frivillige vokset med både beboere i DOMI og ”udefra”.

”Det er så skønt at ser, at vi faktisk får fixet en masse ting og sager, som ellers blev smidt ud. Det er lige fra støvsugere, generatorer, plæneklippere til et børnespil og et armbånd,” siger Bjarne Sjørslev som bor på Torvald Køhlsvej og er formand for den forening, som de frivillige har dannet omkring Repair Cafe Odder.

Den månedlige åbningsdag blev i marts udvidet – og der fra den 29. april er åbent både den 2. onsdag kl. 15-17 og sidste lørdag i hver måned kl. 11-13. Nu foregår det i Værdicentralen på Skovdalsvej 22 i Odder.

Det første år har Repair Cafeen fixet:

  • 112,67 kg el
  • 25,27 kg tekstiler, tøj mv.
  • 152,49 kg andet

I alt 314,98 kg 

77 % af de ting, som kom ind, er fixet og klimaet er sparet for 2,67 kg co2.

Hyggeligt at redde lidt af verden

De frivillige er meget trofaste. Hovedparten af gruppen på ti har været med fra starten, og de kommer næsten alle sammen hver gang, der er åbent. Der er opstået et stærkt sammenhold på kryds og tværs. To har endda været sammen til Stones koncert i Bruxelles, og det er også blevet til en kombineret julefrokost og 70 års fødselsdagsfest.

”Kammeratskabet betyder meget for mig, og jeg kan godt lide at snakke m vores mange forskellige kunder. De er utrolig glade for den hjælp, de får og synes, det er et fantastisk initiativ,” siger Allan Plath fra Markskellet i Malling og kasserer i Repair Cafe Odder.

Det er første gang Allan har været frivillig i noget, og er faktisk forbavset over sit eget engagement. Han havde ikke forventet, at han havde så meget at byde ind med og at bæredygtigheds- og genbrugstanken ville komme sådan ind under huden på ham.

Ægteskabet med Værdicentralen er win-win

De frivillige og medarbejderne på Værdicentralen glæder sig til bofællesskabet. De to tilbud passer godt sammen. Både repaircafeen og Værdicentralen forventer at de to tilbud vil være en fordel for dem begge.


”Vi har fulgt Repair Cafe Odder lige fra starten, og er glade for, at byde dem indenfor hos os. At reparere ting i stedet for at smide ud giver miljømæssigt super god mening. Og derved bidrager repaircafeen til Renosyds mål om affaldsmængderen skal minimeres. Vi tror samarbejdet giver nogle gode synergier for begge parter,” siger Jeppe S. Vestergaard, som er konsulent i Renosyd og har haft en stor finger med i udviklingen af Værdicentralerne i både Skanderborg og Odder.

Værdicentralen støtter de frivillige fixere med deres nye værkstedsindretning og giver cafeen gratis husly. Og som om det ikke er nok – så laver Jeppe også aftensmad til de frivillige de første par onsdage. Det bliver en fantastisk ramme for fixernes interne evalueringsmøde og det nye Repair Cafe Odder.

Har du lyst til at blive frivillig – kan du kontakte DOMI Boligs beboerkonsulent, Iben Baadsgaard, på email ibb@domibolig.dk – og du kan følge repaircafeen på Facebook.