To rygsække og en kuffert gør intet hjem

To rygsække og en kuffert gør intet hjem

I Hou hjalp Christina og Sami en lille ukrainsk flygtningefamilie med til at etablere deres nye hjem. Det hele startede med daglige samtaler med hjælp fra Google Translate hen over middagsbordet på Egmont Højskolen og endte med både naboskab og et godt venskab.

Vi har alle på (næsten) tætteste hold fulgt med i krigen i Ukraine, og for nogen er den nærmest rykket helt ind i deres hjem. I de første dage og uger tog mange danskere private initiativer og kørte til den polsk-ukrainske grænse for at hente flygtninge til Danmark eller aflevere donationer af mad, medicin og andre ting, som de regnede med, flygtningene manglede. En kvinde fra Hou tog også turen og kom hjem med Alla og hendes 19 årige søn Kristian.


”Det var et tilfælde, at hun lige fik Alla og Kristian med her til Hou. Men da Kristian er spastiker, kontaktede de Egtmont Højskolen og forstanderen, Søren Mølgaard, tilbød dem midlertidig indkvartering i et ledigt feriehus i Hou Søsportscenter,” fortæller Sami Hajslund, som udover at være hjælpelærer på Egmont Højskolen også bor og er med i bestyrelsen i afdelingen på Vestergade i Hou, hvor den ukrainske familie fik tilbudt en lejlighed.

Samtaler hen over aftensmaden

Det var Egtmont Højskolens aftensmad, som bragte de to familier sammen. Den ukrainske familie spiste sine måltider der, og de begyndte at dele bord med Sami og hans kæreste Christina Strandby. Det var helt naturligt for Christina at række en hjælpende hånd ud, og her efter to måneder har hun hjulpet Alla med at etablere et nyt liv i den lille lejlighed i Hou.

”Det første var jo at få et cpr nummer, sygesikring og alle de andre formelle ting i orden på Rådhuset. Der fik vi hjælp af en tolk – men siden har vi måttet klare os uden. Der er mange ting i Danmark, som er svært at finde ud af, når man kommer hertil – og ikke mindst når man også har en søn med et handicap. Her har vi også kunnet tilbyde Alla en masse af vores erfaringer og viden,” siger Christina Strandby.

Hun lavede lister over ALT hvad familien manglede og gik i gang med at skaffe mest muligt gratis via Facebook og et vågent øje på diverse lokale genbrugsbutikker.

”Det handler jo om, at hjælpe Alla med at finde ting, som falder i hendes og Kristians smag. Bare fordi man er flytning og kommer hertil næsten uden noget som helst, betyder det jo ikke, at man har lyst til at skabe sig et hjem med det første og det bedste,” siger Christina.

Pengene er meget små

Den ukrainske familie har været heldige at falde i hak med en dansk familie med mere end hjælpsomhed og nysgerrighed på andre mennesker. Christina har i mange år bevæget sig i genbrugsverdenen og sammen med Sami, som selv er spastiker, har de en stor viden om de offentlige systemer.

”Alla og Kristian har haft brug for hjælp til alting – både det helt praktiske og til kontakten til kommunen og andre myndigheder,” siger Christina.

Der har ikke været mange penge at gøre godt med. Familien fik 10.000 kr. til etablering, men skulle også betale første måneds husleje. Så var der kun 4.500 kr. til at købe ALT indbo og møbler til den nye lejlighed, som de fik i Hou – lige i nærheden af Sami og Christina.

Skal nok være her ”et stykke tid”…

Den lille familie er ved at falde godt til i Hou. Kristian er blevet dagselev på Egmont Højskolen, hvor han hurtigt har fundet ind i rutinerne.

”Han elsker fysisk træning og lige nu, hvor vi snakker sammen, har han kondi & styrketræning på sit skema,” siger Sami, der også er blevet knyttet til Kristian som hjælpelærer på højskolen.

”Kristian savner meget af det derhjemme i Ukraine – det er svært med midlertidigheden ved at være flygtet. Ville nok allerhelst hjem igen.”

Alla er lige startet som rengøringsvikar på højskolen 20 timer om ugen og er glad for at kende en dansk familie, som i den grad har taget sig af dem.

Kristian og Sami har det sjovt sammen – uanset om det er på Egtmont Højskolen eller til private sammenkomster. Kristian og Alla er blevet en del af familien.

”De var med til påskefrokost i vores familie og mødte også mine forældre – det var smadderhyggeligt,” siger Christina.

Det kan indimellem være svært at kommunikere – men det holder ingen af dem tilbage. Og Alla er stolt, når hun møder nye mennesker og kan sige:

”Jeg hedder Alla og min søn hedder Kristian,” som hun har lært det af Sami og Christina.

Christina og Alla på et af de mange besøg hos en genbrugsbutik på jagt efter ALT, hvad den lille familie har brug for.