Fredelige omgivelser og spritnye boliger trækker nye beboere til Gylling

Fredelige omgivelser og spritnye boliger trækker nye beboere til Gylling

Flagene er hejst i Gylling i dag den 15. juni 2022. Vi ved ikke, om de flager for, de nye beboere, som får nøglerne til deres nybyggede huse i dag – alt andet lige er det en fin velkomst til de nye gyllingboere.

Det ligner en nybyggervej. Fortovet mangler og græsplænerne er helt spæde og nysåede. Der holder trailere og biler på grusvejen og i nogle af carportene – rundt omkring ligge værktøj, gulvspande og stiger, der er levering af nye senge og snart kommer sikkert også de første flyttebiler.

Ja, det kunne være taget direkte ud af reality-serien Nybyggerne på TV2, men det er bare indflytning i DOMI Boligs otte spritnye rækkehuse på Rasmus Larsens Vænge i Gylling.

Onsdag den 15. juni 2022 er nemlig kulminationen på byggeriet, som har været i gang knapt et år siden første spadestik i august og rejsegilde i november 2021 og siden da åbent hus i maj 2022. Beboerne får deres nøgler og kan træde ind i deres nye hjem for første gang. Der er forventninger i luften, da de 14-15 mennesker samles omkring Sandra Eriksen fra udlejningen, og får en kort introduktion til formiddagens begivenheder og hvordan indflytningen kommer til at forløbe.

Klar, parat – indflytning

Når der er indflytning i en hel afdeling på én gang, er det dejligt at der er en indkørsel til hver bolig. Så det var en smal sag for beboerne at finde plads til parkering.

Flytter fra 4. sal i Aarhus C

Jette Gaarskjær er født og opvokset i Aarhus. Ja, faktisk har hun boet det meste af sit liv inden for Ringgaden. Så det er noget af en flytning, hun er ude i – måske mere mentalt end de 30 kilometer hun fysisk flytter væk.

”Det føltes bare så rigtig, da jeg kom herud! Det er den helt nye lejlighed, jeg flytter ind i, og som har de rum jeg gerne vil have. Der er luft omkring mig, og så får jeg en have. Det har jeg ønsket mig længe,” siger Jette, der flytter fra en leje-lejlighed på 4. sal i Aarhus C.

Jette er 68 år gammel og hverken hun eller hendes chef, har planer om, at hun skal holde op med at arbejde. Hun har været på udkig efter ny lejlighed et par år og har søgt mange steder uden for byen. Men det var først i Gylling, det hele faldt på plads. Hun glæder sig og er spændt på de nye omgivelser og på at lære de andre naboer og beboerne i byen at kende. Hun har allerede meldt sig ind i de lokale Facebookgrupper, og ved, at der snart er byfest. Hun har også set et par foreninger, som hun godt kan se sig selv som medlem af.


”Det er fint at vi er otte naboer, som flytter ind samtidig. Vi skal nok få nogle gode snakke hen over hækken. Vi er meget forskellige og forskellige steder i livet. Jeg har det rigtig fint med, at vi er forskellige aldersgrupper,” siger hun.

Der gik da heller ikke længe før, naboerne ved siden af, tilbød Jette, at slå hendes græs.

Første bolig sammen

Ved siden af Jette rykker det unge par Niklas Darling Naona Nielsen og Cille Knoblauch Riis på 21 og 19 år ind. De skal etablere deres første hjem sammen. Niklas flytter hjemmefra sine forældre på landet uden for Kalundborg, mens Cille flytter fra en ungdomsbolig i Beder.

”Vi blev tiltrukket af den centrale beliggenhed tæt på Odder og selve boligen. Det er dejligt med et helt nyt hus, og så er der skønt med freden og markerne lige udenfor,” siger Niklas, som er er udlært tømrer og starter på sin nye arbejdsplads få kilometer fra det nye hjem på mandag.

”Vi overvejede, om vi skulle købe hus. Men det er dejligt at kunne trække på en vicevært, hvis der går noget i stykker. Derfor har vi det godt med vores første fælles hjem er en lejebolig,” siger Cille, som uddanner sig til anlægsgartner i Randers.

Hun glæder sig meget til at komme i gang med parrets have, og har mange tanker og planer for den. Parret er enige om, at det nok bliver en blanding af ”noget vildt” og så det helt skarpe japansk inspirerede havedesign, de kommer ud i.

At bo tæt, men med privatliv

Det bliver dejligt, når hækkene vokser i højde og bredde og bliver tættere.
Alligevel får man en følelse af privatliv, når man er i og udenfor de nye hjem.

Tid til at downsize

I det sidste rækkehus helt nede for enden af byggeriet flytter Bob og Doris Ryall ind. De har solgt deres parcelhus i Solbjerg, og glæder sig til at få mindre at passe og holde ved lige.

”Vi har en alder, hvor vi gerne vil slappe mere af og nyde livet. Og så vil vi gerne prøve at flytte ind i et helt nyt hus, det har vi aldrig prøvet før,” siger Doris og griner til Bob, der med et stort smil fortæller, at de også altid har købt deres biler brugt.

Parret var ellers på udkig efter og har ventet i flere år på et hus på Stadionvænget i Hou, hvor DOMI Bolig har nogle eftertragtede rækkehuse næsten i første række ud til vandet og tæt på havnen.

”Vi har været fastliggere på strandcampingpladsen i Hou i 15 år, og elsker havnemiljøet der. I det hele taget betyder det meget for os at være tæt på vandet. Det er vi også her i Gylling. Vi har i hvert fald hav kig,” siger Bob.

De kan godt lide byens størrelse, og den fred og ro som er på landet. Det eneste der er kommet lidt bag på dem er, at de faktisk får et større græsareal og ikke mindst mere hæk at klippe end det, de kommer fra i villakvarteret med udsigt til Solbjerg Sø.

De kommende dage og uger vil der være stor aktivitet på de otte matrikler. Enkelte flytter ind i dag mens de fleste tager den lidt mere med ro. Alle de nye beboere bliver inviteret til deres første afdelingsmøde i september og møder her beboerdemokratiet – nogle for første gang.

Er du blevet nysgerrig på den nye afdeling i Gylling kan du læse mere om byggeriet i denne artikel:
Fuldt hus til åbent hus

 

BL – Danmarks Almene Boliger har også skrevet en artikel i fagbladet Boligen om de nye rækkeshuse i Gylling:
I landsbyen Gylling tiltrækker alment nybyggeri nye beboere fra større byer