Kirsten klar til genhusning – næsten

I dag flytter de første beboere fra afdeling 9 Nørregade til deres genhusningsboliger. Samtidig er genhusningen endnu ikke helt på plads for enkelte andre beboere. Landsbyggefonden gav først den endelige godkendelse til gennemførelse af projektet i januar måned. Siden har Anne fra Udlejningen haft mere end travlt med at koordinere genhusning af beboerne fra de 18 lejemål.  Starten på den gennemgribende renovering er sat til 1. juni.

Vi er indstillet på, at nu prøver vi det. Vi tager det som en oplevelse: et anderledes år

Kirsten er helt rolig, da DOMI Bolig møder hende, kun to dage før hun og hendes mand Hans midlertidigt flytter ud af deres 3-værelses lejlighed for så at skulle vende tilbage igen om et års tid.

Lang ventetid

Beboerne har også haft god tid til at vende sig til tanken om en forestående renovering inkluderende genhusning. Kirsten og Hans flyttede til Nørregade i 2017, og allerede dengang var der en omfattende renovering med støtte fra Landsbyggefonden på tegnebrættet.

Reelt har der været projekteret, regnet på og talt, stemt og ansøgt om en gennemgribende samlet renovering af afdeling 7 og 9 siden 2014. Men det projekt endte med at blive aflyst i slutningen af 2022, da det viste sig at blive for dyrt. Det er heldigvis gået noget hurtigere med at konvertere det samlede projekt til to separate.

Der er mange ender som skal mødes i så stort et projekt og ikke noget at sige til, hvis man som beboer ind i mellem undrer sig og måske bliver lidt utålmodig i de langtrukne projekteringsforløb. Kirsten fortæller da også, at beboerne henover havebordene har delt tanken:

Nu må de da godt lige se at komme i gang

Der er heller ikke noget DOMI Bolig hellere vil. Men det ændrer jo ikke på, at økonomi og godkendelser skal være på plads som det første. 

Ovenfra og ned

Jeg tager et hurtigt kig omkring i lejligheden. Bortset fra de stablede flyttekasser i det ene værelse, bærer boligen stadig meget præg af hyggelig hverdag. Jeg bliver i tvivl, om jeg kan have taget fejl af flyttedatoen, men den er god nok. De skal flytte om to dage. Kirsten tager det oven fra og ned og kommenterer med et smil:

Ej, så slemt er det da heller ikke. Der er jo næsten ikke mere tilbage i skabene

Flytning

I forbindelse med en genhusning er der altid tilknyttet et flyttefirma. Flyttefirmaet leverer flyttekasser og bærer på flyttedagen de fyldte kasser, og hvad der ellers er, ud af det ene lejemål og ind i det andet. Beboerne skal som det eneste selv putte i kasserne og tage det op igen.

Som de første beboere i afdelingen fik Kirsten og Hans tildelt en genhusningsbolig. Når man som beboer står foran en genhusning, bliver man bedt om at udfylde et skema med ønsker til, hvor man gerne vil bo, herunder også om genhusningen skal være midlertidig eller permanent. Herefter er det Udlejningen i DOMI Boligs opgave at matche tilbud og ønsker.

Is i maven i DOMI Boligs udlejning

I Udlejningen er det Anne, der styrer genhusningslogistikken. Hun holder et vågent øje og får som regel tingene til at gå op i en højere enhed. Men som hun siger:

Jeg kan jo ikke tvinge folk til at flytte fra dér, hvor dem, der skal genhuses, har ønsket at komme hen.

Tiden er knap, men alt ser ud til at kunne falde på plads inden byggestart. Og ja, den er sat til den 1. juni, men der er ikke nogen, der går i gang med at rive noget ned, før alle beboere har fået et andet sted at bo.

Ud og hjem

Det næste års tid vil ægteparret være at finde i Egholmparken. Det er et kvarter, de tidligere har boet i, så Kirsten kommer til at sige, at det på en måde også bliver som at vende hjem. Hun skynder sig at understrege, at både Hans og hun glæder sig til at vende tilbage til Nørregade og en nyrenoveret version af lejligheden. Kirsten fremhæver det nye køkken, det nye bad og de nye vinduer.

Endelig glæder Kirsten og Hans sig også til igen at skulle mødes med de andre beboere i den lille have, der hører til afdelingen.

 

Vi har det godt her, også socialt. Og vi naboer har da også sagt til hinanden, at telefonen jo eksisterer stadigvæk, selvom vi flytter.

 

Jeg overlader Kirsten til den næste flyttekasse i rækken med ønsket om en så gnidningsfri genhusning som muligt til hende og Hans og samtlige beboere i afdeling 9.

Læs mere om det at skulle genhuses og den omfattende renovering af afdeling 9