Mød din organisationsbestyrelse! Organisationsbestyrelsen – i daglig tale OB – er DOMI Boligs overordnede ledelse. Bestyrelsesmedlemmerne er beboere som dig og dine naboer valgt på repræsentantskabsmødet af repræsentanter fra alle boligafdelinger i DOMI Bolig.

HERDIS LARSEN

Medlem af organisationsbestyrelsen (OB) siden 2010 (valgt som suppleant i 2009). Formand siden 2018.
Beboer i afdeling 48 Løkkegårdsparken (38 lejligheder og 34 rækkehuse opført 2023-2024)

Herdis Larsen har i 15 år været en del af DOMI Boligs organisationsbestyrelse – fortsat lige nysgerrig, kulør- og humørfuld. Når noget ikke lykkes, er hendes motto: så må vi prøve igen. 

Jeg møder Herdis en torsdag eftermiddag i marts efter endt skoledag. Hun kan ikke være meget mere end lige nået hjem fra Social og Sundhedsskolen i Aarhus N, alligevel er hun i fuld gang med en gulvvask, da jeg ankommer. Der er fart over feltet.

Jo mere du ved, jo mere vil du vide

Herdis er lige nu studerende og ved at uddanne til social- og sundhedsassistent. En uddannelse, der som standard tager halvandet år, men som voksenelev kan gennemføres på 17 uger. Herdis er voksenelev på baggrund af den praktiske erfaring, hun har fået som vikar i branchen i nu en del år.

Mens hun sætter gulvspanden på plads, fortæller hun, at nogle da også spørger hende, hvorfor hun dog tager den uddannelse nu – i hendes alder. Herdis har et oldebarn, elleve børnebørn og fire døtre, hvoraf den yngste er 35. Jeg spørger hende, hvad svaret er, og det falder prompte: Jeg har da mange år endnu. Herdis har som regel et svar på rede hånd.

Noget at gå op i

Hun har også nok at tage sig til. Aftenen inden har Herdis været til møde i Veilgårdsparkens grundejerforening. Mandag var det det månedlige organisationsbestyrelsesmøde, tirsdag møde i aktivitetsudvalget i BL – Danmarks Almene Boligers 5. kreds. I weekenden skal hun på et zoneterapi-kursus, i øvrigt som opfølgning på et reiki-kursus hun var på en anden weekend for ikke så længe siden. Derudover ligger der også lidt opfølgning og lidt forberedelse på diverse og venter.

Selv bliver jeg forpustet alene ved tanken, men hos Herdis er der ingen udmattelse at spore.

Jamen, jeg synes jo, det er spændende. Jeg elsker at lære noget nyt, og var det ikke var sjovt, så gjorde jeg det ikke. Sure pligter er ikke mig.

Herdis og det almene

Rejsen med DOMI Bolig begyndte tilbage i år 2000 i en såkaldt fjerdedelsbolig. Hun blev opsagt af sin dengang private udlejer i Odder, stod uden tag over hovedet og blev derfor anvist en bolig i afdeling 35 Stenhøjgårdsvej, jf. at kommunen har anvisningsret til hvert fjerde ledige almennyttige lejemål.

Hun var ikke meget mere end flyttet ind, før hun kom med i afdelingsbestyrelsen og blev en af afdelingens tre repræsentanter i DOMI Boligs repræsentantskab.

Før hun kom til Malling, havde hun i Esbjerg i begyndelsen af 1990’erne gjort sine første spæde erfaringer med afdelingsbestyrelsesarbejde indenfor det almene. Da hun i 2018 flyttede fra Stenhøjgårdsvej til Østervænget i forbindelse med et større renoveringsarbejde, blev det også til et par år i afdelingsbestyrelsen her. I dag bor Herdis i Løkkegårdsparken, og har nu samtlige afdelinger i fokus.

Der koordineres fra vindueskarmen i Løkkegårdsparken. Her flyttede Herdis ind i januar 2024. Lejligheden er Ifølge hendes eget udsagn ikke helt færdigindrettet endnu.  

Herdis og bestyrelsesarbejde

Jeg kan godt lide bestyrelsesarbejde og den indsigt, der følger med. At få forståelsen for den baggrund, ting sker på. Jeg kan li’ ”at være med”.

Herdis fortæller, at hun gennem tiden fx også har siddet i svømmeklubbens bestyrelse og i MED (medindflydelses)-udvalg og Lærerforeningens Styrelse, da hun i sin tid arbejdede som lærer. Nu sidder hun også i varmeværkets bestyrelse, foruden formandskabet i DOMI Boligs organisationsbestyrelse og næstformandsposten i BL – Danmarks Almene Boligers 5. kreds og den heraf følgende bestyrelsespost i BL’s hovedbestyrelse.

Det tager lidt om sig. Men sådan er det jo med mig. Det vokser på mig, og jeg bliver fanget ind.

Hun tilføjer, at hun da også nogle gange er blevet kaldt ”pamper”. Jeg spørger, hvad den slags beskyldninger gør ved hendes engagement. Lidt nødtvungent svarer hun, at det selvfølgelig påvirker hende, men at hun oftest hurtigt ryster det af sig igen.

Som regel når jeg at spørge tilbage: Hvor er du selv henne? Hvad bidrager du med?

Herdis og organisationsbestyrelsen

I 2009 stillede Herdis impulsivt og i ligestillingens navn op som suppleant til hovedbestyrelsen i dengang Beder-Malling Boligforening. Der var kampvalg, for to mandlige kandidater var allerede udpeget. Herdis blev valgt.

I 2010 blev hun så medlem og gik samme år ind i kredsarbejdet. Meget af den første tid i hovedbestyrelsen gik med arbejdet op til fusionen af AAB Odder og Beder-Malling Boligforening pr. 1. 1. 2015. Siden 2018 har Herdis været formand for DOMI Boligs organisationsbestyrelse.

Herdis ved sit multifunktionelle køkken-/skrivebord, hvor der finder en del forberedelsesarbejde sted.

Rettigheder og retfærdighed

Hvor kommer et engagement af den kaliber fra? Herdis nævner flere gange, at hun finder det spændende og elsker at få ny viden. Men som ved en pludselig indskydelse, kommer der også en anden forklaring med et andet perspektiv på banen:

Jeg går jo også ind for retfærdighed. Jeg oplever generelt, at lejere bliver betragtet som – sagt med et lidt stærkt ord – andenrangsborgere. Vi er en million mennesker, der bor til leje alment til leje. Jeg synes, at vi som lejere skal have lige så mange rettigheder som ejere.

Arbejdet i organisationsbestyrelsen

Som medlem af organisationsbestyrelsen oplever Herdis at have en finger med i det hele. Hun arbejder med egne ord hårdt for, at der er mange, der har det så godt som muligt. Hun opsummerer:

OB holder øje med økonomien og sørger for, at der er begrundelser for, hvorfor vi gør, som vi gør i DOMI Bolig.

Herdis kommer med et eksempel: Vi er fx meget nøje med, at der kun henlægges til det, der konkret skal udføres af arbejde. Opremsningen afrundes med et:

Vi beslutter også, hvad der skal prioriteres. Vi har fx introduceret ’Det grønne DOMI’ og fællesaktivitetspuljerne og arbejder nu videre med også social bæredygtighed.

Opremsningen afrundes med et:

Vi tilbyder også medbestemmelse.

Herdis kommenterer: Jeg synes, det er spændende, og jeg kan godt li’, når vi lykkes. Hun henviser til de årlige orienteringsmøder for repræsentanter og afdelingsbestyrelsesformænd. Det gør mig så glad, når hele rummet summer af aktivitet.

Kæpheste

Som egne mærkesager fremhæver Herdis ligeværdighed og balancelejen – at der ikke er nogen, der skal tjene på, at DOMI Bolig lejer boliger ud. Hun kommenterer selv: Ja, samfundsfag var mit linjefag på lærerseminariet.

Mere konkret varetager hun opgaver som at forberede møder og løbende følge op sammen med direktør Preben Jacobsen, skrive diverse kontrakter under og repræsentere DOMI Bolig udadtil i forbindelse med forskellige arrangementer på politisk niveau. Yderligere er Herdis medlem af bæredygtighedsudvalget og ligesom de øvrige organisationsbestyrelsesmedlemmer kontaktperson for en 6 – 7 afdelinger.

Jeg kan også godt li’ at få andre til at vokse. Kan jeg hjælpe, synes jeg, det er fedt at være med til.

Herdis kommenterer:

Når jeg kigger rundt, ser jeg mange beboerdemokrater, som vokser med opgaven og er rigtig gode beboerdemokrater. Det gør mig glad

At benytte sig af de muligheder der er

Da jeg spørger hende, hvad der skal til for at kunne være en god beboerdemokrat, falder svaret prompte:

Lyst og vilje. Man behøver ikke at have en masse viden, for den får man. Og når man kender baggrunden, så bliver det så meget nemmere at gå ind og påvirke tingene.

Hun henviser til, at der er tilbud om både kursus for nye afdelingsbestyrelsesmedlemmer og budgetgennemgang for de enkelte afdelingsbestyrelser. Selv har hun gennemført BL – Danmarks Almene Boligers bestyrelsesuddannelse. Over fem dage giver den professionel indsigt i ansvar, pligter og rettigheder som bestyrelsesmedlem.

Herdis har nu generelt ikke noget problem med at tage et ansvar. For som hun selv siger: det vokser man jo også af. Og når man møder Herdis, er man ikke i tvivl. Som regel skiller hun sig ud med sit røde hår og sin farverige garderobe. Personligt synes jeg, hun er modig i sin stil. Selv slår hun det hen med et:

Jeg er ikke så god til farver, så jeg bruger bare dem alle sammen.

Herdis i sin sofa. Med de flotte farver var der ingen vej udenom. Den skulle hun have. “Med sig hjem” fra et besøg i Skotland.

Portrættet af organisationsbestyrelsesformand Herdis Larsen er udarbejdet marts 2025 af Berit Frydendal.

Læs også portrætterne af de øvrige medlemmer af DOMI Boligs organisationsbestyrelse. 

Dem finder du her.

Du kan læse meget mere om organisationsbestyrelsens generelle opgaver og ansvar i BL – Danmarks almene boliger’s pjece Medlem af organisationsbestyrelsen.

Her på hjemmesiden kan du læse mere om organisationen DOMI Bolig.