Mød din organisationsbestyrelse! Organisationsbestyrelsen – i daglig tale OB – er DOMI Boligs overordnede ledelse. Bestyrelsesmedlemmerne er beboere som dig og dine naboer valgt på repræsentantskabsmødet af repræsentanter fra alle boligafdelinger i DOMI Bolig.
Jytte Bie
Medlem af organisationsbestyrelsen (OB) siden 2019 (valgt som suppleant, medlem få måneder senere)
Beboer afdeling 37 Smedegårds Allé, Malling (47 rækkehuse opført i 1987) da interviewet fandt sted februar 2025
Nu beboer i afdeling 24 Stadionvænget, Hou (42 rækkehuse opført i 1997/2003)

Jytte Bie med overskud til nærvær og friskbrygget kaffe midt i en flytning.
Jytte er godt oppe i årene men ikke bange for nye udfordringer. Jeg møder hende i rækkehuset på Smedegårds Allé i Malling midt i februar – og midt i en flytning. Når du læser dette, er hun flyttet til Hou – For at få et værelse mere og komme ud, hvor der er mere natur.
Jytte har i mange år boet nærmest så langt ude, du kan komme – på en gård for enden af en grusvej længst ude på Helgenæs og senere i et hus langt inde i en skov på Mols.
Vejen til organisationsbestyrelsen
I december 2017 flyttede Jytte ind hos DOMI Bolig. I september 2018 blev hun valgt ind som suppleant i afdelingsbestyrelsen. Da OB op til repræsentantskabsmødet i 2019 så efterlyste kandidater til de to suppleantposter i OB, meldte Jytte sig også her under fanerne. Hun blev valgt til den ene, og der gik kun nogle måneder, før hun nu var organisationsbestyrelsesmedlem.
Det blev en stejl læringskurve, for som hun selv beskriver det:
Jeg vidste absolut ingenting om almennyttig boligudlejning på det tidspunkt. Men det kom jeg så meget hurtigt til.
At have fingeren på pulsen
Var den almene sektor ny for Jytte, så var bestyrelsesarbejdet det ikke. Jeg har siddet i bestyrelser, siden jeg var 30-35 år. Da jeg benovet spørger Jytte, hvordan det begyndte, fortæller hun, at det vel mere eller mindre var tilfældigheder. Dengang ejede hun nogle skibsanparter, og en dag blev hun kontaktet af rederiet, om hun kunne være interesseret i bestyrelsesarbejde. Det, tænkte jeg, lød spændende. Og det blev det.
Siden har hun blandt andet også været medlem af bestyrelsen i en gymnastikforening og Danhostel i Ebeltoft.
Hvad driver et engagement som det Jytte har lagt for dagen i DOMI Bolig?
Det giver en god tilfredsstillelse at kunne følge med i, hvad der sker. Både i det lokale og nære men også ”ude i verden”. Det almene er jo ikke kun DOMI Bolig.
Hun fortsætter:
Jeg kan godt lide at følge med. At have en form for indflydelse uden at skulle være ene om at bestemme. At få lov til at være med til at præge udviklingen.

Jytte med både have og drivhus og udestue.
At få ting til at ske
Jytte ligger ikke på den lade side. Der gik fx ikke mange dage, fra hun overtog sin nuværende bolig, til hun havde fundet frem til og fået tilladelse til det drivhus, der siden har stået helt op til væggen med stuedøren og fungerer som en hel udestue. Lige nu med overvintrende udendørsplanter flankeret af flyttekasser.
Sidste forår plantede Jytte 200 løg i det lille bed nedenfor stuevinduet. Vi laver sjov med, at hun nu må snige sig forbi og tage et hurtigt kig ind over hegnet for at få glæde af dét arbejde. Da jeg kommenterer på hendes virkelyst, svarer hun:
Jeg plejer at sige, at man kan, hvad man vil.

Engagement i sin afdeling
Jytte stillede op som suppleant til afdelingsbestyrelsen på det første afdelingsmøde, der blev afholdt efter hun var flyttet ind på på Smedegårds Allé. Hun reflekterer: Dengang var jeg jo også forholdsvis ny i Malling og kendte ikke nogen, så jeg tænkte, at det også kunne give noget på den konto. Jytte konstaterer: Også her blev jeg hurtigt medlem og har i en valgperiode yderligere været formand.
I sin snart ”gamle afdeling” har Jytte været med til at starte en sommerfest-tradition op. Her har hun bagt boller og kager til den eftermiddagskaffe, beboerne er mødtes omkring, inden der er blevet tændt op i grillen. Jytte mindes, at de første gang sad seks beboere rundt på sandkassen. Næste gang havde de været i genbrugsbutikken og købt havemøbler. I dag har afdelingen egen pavillon, som det kan være svært at få deltagerne til at rømme igen, så den kan blive pakket sammen, inden det bliver alt for sent.
Der er også kommet en julekomsammen i driftsfolkenes garage til. Jytte ved jo nok, hvordan man får flyttet store maskiner og gjort plads.

Der er mange minder af forskellig slags.
Vognmandsforretning og stort kørekort
Et par ugers betænkningstid var, hvad der skulle til, før Jytte valgte at overtage vognmandsforretningen, da hendes første mand døde.
I første omgang stod vognmændene ret, når de hørte lyden af hendes høje hæle på vej ned ad trappen fra kontorerne på Fragtcentralens 1. sal. Men da de begyndte at falde af på den og ikke reagerede hurtigt nok, når de blev bedt om at flytte en lastbil eller en anhænger, fik Jytte i en fart erhvervet sig stort kørekort – også til anhænger – og skred selv til handling.
I løbet af hendes seks år som vognmand opkøbte Jytte tre andre vognmandsforretninger. Til julekomsammen på Smedegårds Allé har hun traditionen tro bagt 100 æbleskiver. Da jeg er ved at dåne over den bedrift, kommenterer hun nøgternt:
Jeg er ret god i et køkken, og jeg bryder mig ikke selv om de færdiglavede æbleskiver, man køber.
Værdien i de sociale fællesskaber
Engagementet bag gryderne bunder i andet end glæden ved god mad. Jytte ser en stor værdi i det sociale samvær.
Når vi ved, hvem hinanden er, så løser vi konflikterne nemmere.
For hende er det en væsentlig pointe, at når nu det er et vilkår, at vi i de almene boligafdelinger bor forholdsvis tæt, så skal vi også både være omgængelige, tolerante overfor forskelligheder og lukke munden op, når der er noget vi er utilfredse med. – Det er den eneste måde, der kan gøres noget ved det på.
Arbejdet i organisationsbestyrelsen
Da jeg spørger Jytte, hvad hun har oplevet at have indflydelse på som medlem af DOMI Boligs organisationsbestyrelse, kommer svaret prompte: Jeg har været med til at sætte nogle retningslinjer for den udvikling, der nu er i gang. Blandt andet byggeprojekterne og hvilke områder vi har skulle bygge boliger i. Det har fx været vigtigt for mig, at vi kom mere ind i mod Aarhus, og nu har vi jo blandt andet spirende projekter i Mårslet og Solbjerg.
Da Jytte endnu kun overvejede at stille op som suppleant, forespurgte hun på tidsforbruget. Hun mindes, hvordan Herdis dengang sagde en gang om måneden og så er der det løse ved siden af. Da Jytte og jeg nu laver et hurtigt overslag, er vi oppe på mindst det dobbelte. Men hun er heldigvis ikke i tvivl om, at det har været det hele værd:
Det giver det bedste indblik i, hvor man bor, og i de vilkår der er for den almene boligudlejning. Er man socialt anlagt og nysgerrig på ting og mennesker omkring en, så er det en tilfredsstillelse at involvere sig i en sektor, hvor vi ikke skal tjene penge men tilgodese det almennyttige.
I forlængelse heraf falder endnu en af Jyttes mange gode refleksioner:
Man skal i det hele taget være nysgerrig i og på livet. Den dag man ikke er nysgerrig, bliver man gammel.
Portrættet af organisationsbestyrelsesmedlem Jytte Bie er udarbejdet rnarts 2025 af Berit Frydendal.
Læs også portrætterne af de øvrige medlemmer af DOMI Boligs organisationsbestyrelse april 2025.
Du kan læse meget mere om organisationsbestyrelsens generelle opgaver og ansvar i BL – Danmarks almene boliger’s pjece Medlem af organisationsbestyrelsen.
Her på hjemmesiden kan du læse mere om organisationen DOMI Bolig.