Mød din organisationsbestyrelse! Organisationsbestyrelsen – i daglig tale OB – er DOMI Boligs overordnede ledelse. Bestyrelsesmedlemmerne er beboere som dig og dine naboer valgt på repræsentantskabsmødet af repræsentanter fra alle boligafdelinger i DOMI Bolig.
Karen Hansen
Medlem af organisationsbestyrelsen (OB) siden 2020
Beboer i afdeling 19 Blommevænget, Saksild (10 dobbelthuse opført i 1990)

Karen Hansen ses ofte med et kreativt syssel mellem hænderne. Her i vinduet.
Jeg møder organisationsbestyrelsesmedlem Karen Hansen hjemme i Blommevænget. Det er en solbeskinnet tidlig eftermiddag først i februar. Inde fra stuen har vi en flot udsigt henover den lave bøgehæk og ud over markerne på den anden side af Strandvejen.
Engageret foreningsarbejde og bogholderi
Ikke den værste udsigt at have, tænker jeg, når man som Karen arbejder en del hjemmefra. Karen er førtidspensionist. Hun er også bogholder for en blandet flok af mindre virksomheder og foreninger en 12-15 timer om ugen. Derudover er hun også et meget engageret foreningsmenneske. Hun har to timer, inden hun skal afsted til et andet møde.
Det er min måde at bidrage til samfundet på, med det jeg kan. Og en del af det, jeg kan, er at lave foreningsarbejde.
Før Karen blev valgt ind i DOMI Boligs organisationsbestyrelse i 2020, havde hun siden august 2018 været en del af afdelingsbestyrelsen i afdeling 19 Blommevænget.
Mindre end en måned efter, at jeg var flyttet ind her, blev der afholdt afdelingsmøde. Der meldte jeg mig så som afdelingsbestyrelsesmedlem og blev valgt.
Karen kommer ud af en politisk engageret familie og var allerede som barn ”deltager i” diverse møder, hvor der blev debatteret og truffet beslutninger. Og før engagementet i DOMI Boligs beboerdemokrati var hun da også flere år med i en afdelingsbestyrelse og hovedbestyrelsen i en aarhusiansk boligforening.

Udsyn er vigtigt for Karen, der generelt har fokus på plads til forskellighed.
Forskellighed i fokus
Det er grundlæggende respekt for mangfoldighed, der driver Karens engagement.
Det er vigtigt for mig, at der er diversitet i en bestyrelse. At ikke bare forskellige aldre er repræsenteret men også forskellige typer mennesker.
Af de mere konkrete opgaver, hun varetager i organisationsbestyrelsen, kan nævnes kurset for nye afdelingsbestyrelsesmedlemmer og – når nu hun er et talmenneske – det at kigge nærmere på de økonomiske konsekvenser af nye tiltag. Hun fremhæver også en tredje ting:
Jeg skal bidrage med ”den anden” vinkel. Den, der ser og tager højde for vores forskellighed. Jeg er af den overbevisning, at der ikke er nogen, der står op om morgenen for at genere andre, at folk fx ikke nødvendigvis er dovne. Der kan være andre ting på spil.
Da jeg spørger, hvad den overbevisning og fordring bunder i, fortæller Karen, at hun i sine ungdomsår boede flere år på døgninstitution og selv har stået, og mødt mange mennesker, i meget forskellige livssituationer.
Jo bedre vi lærer hinanden at kende, des mere forståelse får vi for vores forskelligheder. Det at have mødt og at have kontakt med og kendskab til naboerne giver mere rummelighed, når der fx er larm eller skraldet ikke bliver placeret det rigtige sted.
Fællesskaber
Det er, hvad vi kan kalde, Karens mærkesag. At der er fokus på fællesskaber og bliver skabt rammer for de her vigtige møder mellem os mennesker.
I Blommevænget er der fast tradition for julehygge i en af beboernes carporte og for en sommerfest oppe på fællesarealet ved legepladsen. Til begge arrangementer bliver de andre beboere på vejen – dem i villaerne – også inviteret med. Det passer meget godt sammen med Karens generelle betragtning:
Det gør det hele nemmere at kende hinanden. Også når der opstår konflikter – for selvfølgelig gør der også det. Det er derfor, det er vigtigt at engagere sig. At der er nogle, der arrangerer og inviterer til nabokomsammen’er, sommerfester, julehygge eller hvad nu.
Arbejdet i organisationsbestyrelsen
Jeg spørger Karen, hvad hun oplever at have indflydelse på som medlem af organisationsbestyrelsen.
Jeg med til at sikre, at huslejen forbliver lav og at boligerne fortsat kan lejes ud. Det er vores pligt som bestyrelse i en almen boligorganisation. Derudover er jeg med til at udpege, hvilken retning DOMI Bolig fremover skal gå. Skal vi have fokus på fællesaktiviteter eller nye køkkener? Skal vi vælge miljømærkede produkter eller købe billigst muligt uanset de miljømæssige konsekvenser?
Jeg spørger hende også, hvad hun oplever at få ud af at være medlem af organisationsbestyrelsen.
For mig giver det mening at hjælpe til større forståelse og nedtrapning af konflikter. Jeg kan blive helt høj, når jeg kan se, at ting begynder at gå nemmere steder, hvor man har haft store udfordringer. Det er også meget tilfredsstillende for mig at undervise de nye bestyrelsesmedlemmer.
En opsummering kunne være, at arbejdet i organisationsbestyrelsen giver Karen en række positive oplevelser af at gøre en forskel. Både når det kommer til de store overordnede beslutninger i bestyrelsen og i de nære samtaler i mødet med beboerne.

Karen på sin hjemmearbejdsplads.
Win-win
Måske spekulerer du, ligesom jeg gjorde, på hvor meget tid man egentlig bruger på sådan et bestyrelsesarbejde?
Karen fortæller, at hun på et tidspunkt gjorde sit tidsforbrug op og endte med at konkludere, at det på årsbasis blev til halvandet møde om ugen. – I nogle perioder er der mange møder, i andre perioder færre eller ingen, supplerer hun. Det er da alligevel noget, kommenterer jeg. Karen smiler og siger:
Hvis man vil ændre noget, er man nødt til at engagere sig, og det at engagere sig giver trivsel.
Portrættet af organisationsbestyrelsesmedlem Karen Hansen er udarbejdet marts 2025 af Berit Frydendal.
Læs også portrætterne af de øvrige medlemmer af DOMI Boligs organisationsbestyrelse april 2025.
Du kan læse meget mere om organisationsbestyrelsens generelle opgaver og ansvar i BL – Danmarks almene boliger’s pjece Medlem af organisationsbestyrelsen.
Her på hjemmesiden kan du læse mere om organisationen DOMI Bolig.