Mød din organisationsbestyrelse! Organisationsbestyrelsen – i daglig tale OB – er DOMI Boligs overordnede ledelse. Bestyrelsesmedlemmerne er beboere som dig og dine naboer valgt på repræsentantskabsmødet af repræsentanter fra alle boligafdelinger i DOMI Bolig.

RIKKE KRISTINE SKOVSGAARD

Medlem af organisationsbestyrelsen (OB) siden 2022
Beboer i afdeling 13 Pilevænget og Højvænget (66 rækkehuse opført 1977)

Rikke Kristine Skovsgaard her på vej i bogreolen efter aktuel faglitteratur. Der er altid noget, der kan undersøges nærmere eller sættes i perspektiv.

Man kan godt mærke, at beboerdemokratiet i DOMI Bolig og bestyrelsesarbejdet i OB spiller en væsentlig rolle for Rikke. Både personligt og fagligt. Hendes engagement stikker dybt, og jeg får det indtryk, at hun sjældent lægger det fra sig. Heldigvis lyder hendes umiddelbare svar, da jeg spørger hende, hvad hun får ud af at være medlem af organisationsbestyrelsen: Simpelthen så meget.    

Politik, økonomi og praksis

Rikke er godt i gang med sin uddannelse nummer to. Hun har tidligere arbejdet som pædagog og studerer nu administrationsbachelor, en forholdsvis ny uddannelse primært rettet mod den offentlige sektor. I skrivende stund, marts 2025, er hun i praktik i Skanderborg Kommune og altså godt i gang med at snuse til det at være kommunal administrativ medarbejder i praksis.

I forbindelse med min uddannelse og min nuværende praktik har engagementet i organisationsbestyrelsen givet mig meget. Jeg har fx trukket på mine erfaringer fra arbejdet i OB i forhold til samarbejde, forhandlinger og viden om, hvordan samfundet er skruet sammen, når det kommer til relationen mellem politik, økonomi og praksis.

Nysgerrighed, frivillighed og mærkesager

Jeg begyndte at stille spørgsmål, at undre mig over hvorfor vi gør tingene, som vi gør. Jeg blev nysgerrig og begyndte at sætte mig ind i sagerne.

Sådan beskriver hun sin vej ind i beboerdemokratiet. Rikke har altid boet i DOMI Bolig og set sine bedsteforældre engagere sig lokalt frivilligt, i fagforeningsarbejde og i flygtningehjælp.

I 2014 flyttede hun ind på Torvald Køhlsvej og året efter meldte hun sig som suppleant til afdelingsbestyrelsen med udsigt til at skulle på barsel og en forestilling om at få mere tid.  

Er der noget, jeg vil ændre, så må jeg jo gøre noget. For mig er det vigtigt, at almen boligudlejning ikke bare er bygninger, mure og græsplæner. At det også er mennesker, hverdag og liv.

I 2019 flyttede den lille familie på nu fire til Højvænget, og et års tid senere blev Rikke så medlem af og formand for afdelingsbestyrelsen her. Efter et par år fik dét engagement imidlertid en trist ende.  

Det blev sådan, at jeg ikke kunne gå en tur eller ned med skrald uden, at jeg blev overfuset. Det blev simpelthen ikke respekteret, at jeg jo også boede i afdelingen som privatperson.

Interviewet med Rikke finder sted en sen eftermiddag i marts. Hun er lige kommet hjem fra Skanderborg, og den store hvalp Albert har været alene hjemme hele dagen. Der er bud efter hendes opmærksomhed. 

Den anspændte situation gjorde, at Rikke valgte at lægge afdelingsbestyrelsesarbejdet på hylden men ikke sit beboerdemokratiske engagement.

De udfordringer, en afdelingsbestyrelse kan møde, er et emne, hun siden har forfulgt som medlem af organisationsbestyrelsen, og som OB kigger nærmere ind i.

Det er en mærkesag for mig, at vi støtter op, når afdelingsbestyrelsesarbejde bliver for svært.

Arbejdet i organisationsbestyrelsen

Jeg har demokratisk indflydelse underlagt politik, udstukne retningslinjer og strategier.

For Rikke er det vigtig at understrege, at den indflydelse, man har som medlem af OB, er en demokratisk indflydelse. Jeg beder hende om at uddybe:

Overordnet set er der ikke tale om en direkte indflydelse. Vi må huske på, at meget er givet rent lovgivningsmæssigt. Samtidig skal vores beslutninger godkendes enten på tværs af organisationsbestyrelsen eller af repræsentantskabet som den øverste myndighed. I det mere specifikke arbejde, som fx udvalgsarbejdet, kan man selvfølgelig få mere konkret at sige.

Hun tilføjer:

Man kan godt stikke sig selv og andre blår i øjnene, hvis man glemmer de givne politiske, juridiske og økonomiske rammer. Reelt er det kun indenfor dem, vi har noget ”at lege med”. Det skaber mistillid, hvis vi i vores iver efter engagement i beboerdemokratiet, skaber illusioner om ubegrænsede muligheder.  

Muligheder fremfor begrænsninger

Rikke er ikke typen, der hæfter sig ved begrænsninger.

Det, der driver værket er glæden ved arbejdet. Følelsen af at bidrage med noget. Og at se den udvikling der sker – det’ det bedste.

Som medlem af OB ser hun to primære fordringer:

Min fornemste opgave er forberedelse. Jeg vil ikke tage uoplyste beslutninger. Vi har i OB et kæmpe – og vigtigt – ansvar i og med, at vi tager beslutninger, der har konsekvenser for mange mennesker. Dernæst er opgaven at være der. Også for afdelingerne, som kontaktperson i hverdagen og til afdelingsmøderne. 

At finde tid lader heller ikke til at være et problem. Hun har ellers nok at se til med uddannelse/praktik, to børn på henholdsvis 7 og 9 år og hund og kat.

Jeg går jo op i det, så selvfølgelig bruger jeg tid på det. Det føles ikke som arbejde, det føles som en hobby. Jeg synes jo, det er spændende – og kan fx godt læse referater som godnatlæsning.

Det er ikke til at se det, men ifølge eget udsagn var Rikke før sit engagement i det beboerdemokratiske arbejde ‘den nervøse type.’ 

Hvorfor engagere sig i bestyrelsesarbejde?

Selv fremhæver Rikke, hvordan arbejdet i OB har givet hende en forståelse for, hvordan det hele hænger sammen. En viden om, hvad vi kan indenfor de rammer, der er udstukket af samfundet.

Og ja, demokratiet har det generelt sløjt. Men så meget mere grund til at engagere sig i det beboerdemokratiske arbejde. Her kan man være med til at ændre tingene og selv udvikle sig. Rikke fremhæver, at man fx lærer noget om at samarbejde og kommunikere, og stå frem og tage lederskab i forbindelse med afvikling af møder og forhandlinger.  

Hvad skal der til?

Rikkes svar falder prompte: 

Man skal have interessen. Det er jo en hel verden, man træder ind i. Det skal give mening, for at man kan sætte sig ind i tingene. Det er også vigtigt at have de enkelte mennesker for øje. Fordi vores beslutninger som organisationsbestyrelse påvirker beboerne direkte.

Portrættet af organisationsbestyrelsesmedlem Rikke Kristine Skovsgaard er udarbejdet marts 2025 af Berit Frydendal.

Læs også portrætterne af de øvrige medlemmer af DOMI Boligs organisationsbestyrelse april 2025.

Dem finder du her.

Du kan læse meget mere om organisationsbestyrelsens generelle opgaver og ansvar i BL – Danmarks almene boliger’s pjece Medlem af organisationsbestyrelsen.

Her på hjemmesiden kan du læse mere om organisationen DOMI Bolig.