Den 11. september var der officiel åbning af den nyanlagte bane i afdeling 23. Efter en kort tale af afdelingens formand Bent Olsen, var der introduktion til spillet ved Bente fra Horsens Petanque Klub. Herefter blev der budt op til fri leg.
Åben for alle beboere i DOMI Bolig
Petanquebanen blev stillet som forslag af afdelingsbestyrelsen i afdeling 23 Østergade og vedtaget til det ordinære afdelingsmøde i 2023. Finansieringen er sket via en mindre huslejestigning i afdelingen og et tilskud på kr. 10.000,- fra DOMI Boligs Pulje til understøttelse af fællesskaber – også kendt som fællespuljen.
Fællespuljens tilskud blev givet med den klausul, at samtlige afdelingers beboere må benytte banen, og det er man velkommen til. Man møder bare op. Husk at medbringe egne kugler og gris. Banen ligger tæt på fælleshuset, Østergade 35 G i Odder. Riven står op ad fælleshusets facade.
Skulle banen allerede være i brug, er der måske mulighed for en udvidet match? Alternativt står der et par bord-bænkesæt på fælleshusets terrasse, hvor man kan slå ned i eventuel ventetid.
Bente fra Horsens Petanque Klub introducerer til spillets regler og giver gode fif.
Spillet er i gang.
En beboer “ude med riven”.
Idemageren bag
Der er vist ingen tvivl om, at det er afdeling 23’s formand, Bent Olsen, der har været drivkraft i ’projekt petanquebane’. Bent fortæller, at han har tidligere har haft sin egen petanquebane på det lille nedlagte husmandssted udenfor Odder, hvor familien boede, før Bent og frue kom til Østergade. Dengang opstod ideen til en petanquebane efter et besøg i Frankrig, hvor familien en aften var med på torvet og spille boule med de lokale.
En petanquebanes fortræffeligheder
Bents fremhæver petanquebanen, som en eminent mulighed for en aktivitet, de fleste kan være med til uanset helbredstilstand, og for uformelt at samles, spille og samtale – også med dem man ellers ikke lige mødes med.
Bestyrelsesformand og initiativtager Bent Olsen.
Mandeklubben på banen
Afdelingens mandeklub har planer om at tage initiativ til en fast ”turnering” en gang om måneden. Det er også mandeklubben, der har påtaget sig at holde banens kanter fri for græs og vildfarent ukrudt.
Petanquereglerne
Holdopdeling
Petanque kan spilles som Single, Double eller Triple. I Single og Double har hver spiller 3 kugler, i Triple 2. Hovedmålet er at komme så tæt som muligt på den lille trækugle kaldet ‘grisen’ – med så mange kugler som muligt foran modstanderens nærmeste kugle.
Hvem skal starte
Der trækkes lod om, hvilket holdt som skal starte. Vinderholdet tegner en cirkel med en diameter på 35 – 50 cm. Alle kast i denne runde skal foregå med begge fødder inden for denne cirkel.
En spiller fra holdet som vandt lodtrækningen kaster nu grisen ud i en afstand af mindst 6 meter og højest 10 meter fra cirklen.
En spillerunde
En spiller fra samme hold kaster den første kugle – og prøver at komme så tæt på grisen som muligt.
En spiller fra det modsatte hold forsøger nu enten at kaste en kugle tættere på grisen – eller at skyde den første kugle væk.
Det hold som ikke ligger nærmest grisen, fortsætter med at kaste til de får en kugle nærmest. Herefter kommer det andet hold til.
Når et hold ikke har flere kugler tilbage, kaster det andet hold resten af sine kugler.
Når alle kugler er kastet, tæller man point. Kun et hold får point i hver runde. Det hold, som ligger nærmest grisen, får lige så mange point, som de har kugler nærmere end modstanderens nærmeste kugle.
Det hold som lå nærmest og vandt runden tegner en ny cirkel og starter næste runde.
Hvem vinder
Vinder af spillet, er det hold, som først når 13 point.
Puljen til understøttelse af fællesskaber
Det er DOMI Boligs politik at understøtte fællesskaber i og på tværs af afdelingerne.
Organisationsbestyrelsen har oprettet en pulje på 100.000 kroner. – Penge du kan søge om at få del i til initiativer, der muliggør og underbygger fællesskab.
Afdeling 23 fik støtte til anlæg af en petanquebane. Afdeling 33 har fået støtte til etablering af et trivselsrum i og to borde-bænkesæt ved vaskehuset.
– Har du også noget, du godt kunne tænke dig at gøre sammen med de andre i din afdeling eller sammen med andre beboere i DOMI Bolig?
Skriv en ansøgning. Det er nemt. Beskriv kort:
- Formål
- Antal deltagere
- Tidsperspektiv
- Økonomi
Angiv eget navn og adresse, og send din ansøgning til mail@domibolig.dk
eller aflevér den i Tornøegade, Odder.
Du kan læse mere om fællesskabspuljen her.