Nogle gange får man et anderledes liv, når man flytter til et nyt sted. Sådan var det også for Bitten og Leo Schmidt Svendsen, da de for et par år siden flyttede til Hundslund. De fik så meget mere end de naturskønne omgivelser og den dejlige udsigt, som de faldt for i første omgang.
Der er noget usædvanligt ved ægteparret, der flyttede ind i en familiebolig på Kirkevang i Hundslund for to år siden. De har et gigantisk engagement i de mennesker, der er omkring dem. Da de sagde ja til boligen, var de slet ikke klar over, at det var en ældreafdeling, hvor en del af beboerne har forskellige udfordringer.
”Vi faldt totalt for den smukke udsigt fra huset. Vi kan se helt til Horsens fjord fra stuevinduet, og der er de skønneste skove og vandremuligheder lige om hjørnet,” siger Leo Schmidt Svendsen, som er uddannet anlægsgartner.
Den smukke udsig fra afdelingen mod Søvind og Horsens.
Byttede Aarhus med landsbylivet
Parret var et par år tidligere flyttet fra Malling og tilbage til Aarhus, hvor de begge oprindeligt kommer fra. Men de kunne slet ikke finde sig tilpas lige op ad Ringgaden og ville længere ud på landet igen. På tilbuddet fra DOMI Bolig stod der ikke noget om, hvad der ellers fulgte med. Allerede 14 dage efter de flyttede ind, blev Bitten Schmidt Svendsen kontaktperson for afdelingen, som ikke havde en afdelingsbestyrelse.
”Afdelingens tidligere kontaktperson, var hende som flyttede fra den bolig, vi overtog. Så det var nærliggende for både administrationen og naboerne at spørge mig, om jeg ville overtage posten,” siger Bitten Schmidt Svendsen, der året efter blev formand i den nye bestyrelse, det lykkedes beboerne af få valgt.
Ud over bestyrelsesarbejdet bruger ægteparret tid og energi på at hjælpe sine naboer. Noget de slet ikke kan lade være med og som også giver en masse tilbage til dem selv. Måske har Bittens baggrund som pædagog også en betydning for deres engagement.
Bestyrelse giver indflydelse til beboerne
De 15 rækkehuse på Kirkevang havde i mange år været uden bestyrelse, og både Bitten og Leo havde siddet i afdelingsbestyrelsen på Smedegårds Allé, hvor de boede tidligere.
”Vi skal altså have en rigtig bestyrelse,” sagde Bitten på afdelingsmødet året efter og det resulterede i, at hun og Leo blev valgt til bestyrelsen, sammen med deres nabo Inga, som havde boet i afdelingen i mange år.
Det første års tid har bestyrelsen koncentreret sig om fysiske forbedringer og at vænne beboerne til, at de faktisk har indflydelse på deres afdeling. For eksempel har de lige fået flere lamper op på stierne, hvor nogle af de ældre beboere, følte sig utrygge om aftenen.
”Os der bor her, ved hvordan vi gerne vil have det. Vi kan få hjælp fra DOMI Boligs medarbejdere til at få så meget som muligt ført ud i livet,” siger Bitten.
”Vi havde et rigtig godt møde med driftsafdelingen, hvor vi følte os hørt. Det var en slags markvandring, hvor vi talte om de forskellige forslag og behov, for at få afdelingen indrettet til de beboere, som bor her,” siger Leo.
Ud over lamperne er der også lagt planer om at få p-pladser streget op og få udvidet belægningen langs p-pladsen og vejen, til de mange beboere med rollator. Bestyrelsen har også hjulpet beboere med at stille forslag om husdyrhold og der vejrer en ny vimpel i afdelingens flagstang igen.
Naboskab ud over det sædvanlige
I den lille afdeling kan man næsten ikke undgå at komme hinanden ved. Ægteparret er enige om, at de i bestyrelsen arbejder hen mod en rummelig afdeling, hvor beboerne kan være, lige som de er og gerne vil være.
”At være afdelingens første bestyrelse er en kæmpe mulighed for at præge kulturen – nabokulturen,” siger Bitten, der hilser på nye beboere med en velkomstblomst, når de flytter ind.
Hun synes, det er en overskuelig opgave at være i bestyrelsen for så lille en afdeling, hvor alle kender hinanden og har bygget en stor hjælpsomhed op. Omvendt er det også meget tæt, og det kan være svært at være privat. Derfor er de indimellem nødt til at sætte tydelige grænser.
”Det har også været en personlig udvikling for mig. Nogle gange må jeg meget tydeligt markere, at grænsen er nået,” siger Leo.
”Om sommeren går jeg ofte ude og luger ukrudt og kanter af. Det kan jeg rigtig godt lide, og så gør jeg meget af det sammen med en beboer, som trænger til indhold i hverdagen,” siger Leo.
I det hele taget så hjælper og støtter parret mange af beboerne, som har forskellige udfordringer. Leo har lige hjulpet en ældre nabo med at flytte havemøblerne ind i skuret til vinteren. Bitten hjalp en anden nabo med at få styr på julemaden sidste år. De møder til gengæld en stor taknemmelighed fra naboerne, som er glade for, at de gider påtage sig opgaverne både med naboskabet i hverdagen og i bestyrelsen.
”Det er utrolig givende at kunne hjælpe, der hvor vi kan,” siger Leo der er blevet ret tæt med især to beboere, som har brug for en hånd indimellem.
Fakta:
Hvilke opgaver varetager en afdelingsbestyrelse blandt andet:
- Afdelingsbestyrelsen er opmærksomme på behov og ønsker i afdelingen
- Afdelingsbestyrelsen tager initiativ til aktiviteter og skaber det gode liv i afdelingen
- Afdelingsbestyrelsen er ansvarlig for afholdelse af afdelingsmødet
- Afdelingsbestyrelsen udarbejder forslag til udvikling af afdelingen
- Afdelingsbestyrelsen følger op på beslutningerne
Afdelingens regnvandsbed, der både er flot og praktisk.
Er du nysgerrig på at læse mere om beboerdemokratiet hos DOMI Bolig, så kan du læse nedenstående artikler:
Du har indflydelse på din bolig
Her går det godt – send flere penge