Beboere skaber nye nabo-fællesskaber

Alle bor tæt på sine naboer i DOMI Bolig. Men alligevel er det langt fra sikkert, at man kender dem. Det ønsker flere af de nye TrivselsAmbassadører at ændre på.

”Jeg meldte mig som TrivselsAmbassadør, fordi jeg gerne vil vide, hvem jeg bor sammen med. Tænk hvis Ekstrabladet pludselig stod uden for min dør og spurgte, om jeg vidste min nabo havde ligget død i lejligheden i 14 dage? Det ville jo være helt forfærdeligt!” siger Jane Vingren, som bor i et rækkehus på Smedegårds Allé i Malling.

I skyggen af Corona-pandemien startede syv beboere fra seks forskellige afdelinger i DOMI Bolig på introduktionsforløbet til TrivselsAmbassadør tilbage i januar 2022. Hver af dem har sin personlige motivation for at være med, men generelt ønsker de at gøre en forskel for naboerne i deres afdeling.

Nabohjælp i fokus

Introduktionsforløbet består af undervisning og oplæg, hvor de frivillige beboere introduceres til forskellige tilbud i Odder Kommune. Bagefter fortsætter deltagerne med at mødes for at støtte hinanden og udvikle nye idéer sammen.


”Som ny i Østervænget ville jeg gerne lære naboerne at kende og synes ikke bare, jeg kunne gå ud og banke på folks døre. Men som TrivselsAmbassadør blev det lettere for mig at tage kontakt,” siger Elisabeth Petterson.

Sammen med to naboer har hun startet en kaffeklub, som mødes én gang om måneden i afdelingens drivhus. Og som udløber af det initiativ opstod der også et gåfællesskab med ugentlige gåture.

TrivselsAmbassadørerne er slet ikke til at stoppe

”Det er helt vildt, hvad ambassadørerne allerede har udvirket,” siger Iben Baadsgaard, som er beboerkonsulent i DOMI Bolig og står bag TrivselsAmbassadørerne.

Alle ambassadørerne har inviteret til nabo-kaffe i deres afdelinger og planlægger forskellige andre aktiviteter. De lægger dermed et langt højere ambitionsniveau, end Iben overhovedet havde turet håbe på.

”I vores afdeling savner vi et fælles mødested, som gør det lettere at bygge et fællesskab op,” siger Hanne Kristensen, der sammen med Jonna Hørlück er TrivselsAmbassadør i Højvænget og Pilevænget.

De ville allerhelst have et fælleshus eller kunne låne et af de huse, som ligger i området. De sidder ikke med hænderne i skødet, men er gået i gang med at søge fondsmidler og stiller forslag på det kommende afdelingsmøde om at skabe et udendørs mødested med borde-bænke, bålsted og petanquebane.

”Vi bor i hver vores skønne rækkehus og har vores egen have. Derfor har vi brug for et fælles mødested, hvis vi skal komme hinanden mere ved,” siger Jonna Hørlück, der håber at de får økonomisk støtte fra en eller flere af de fonde, som de har søgt.

Organisationsbestyrelsen støtter flere frivillige initiativer

Beboertrivsel står også højt på dagsordenen i DOMI Bolig og organisationen bakker op om TrivselsAmbassadørerne, som er et nyt boligsocialt initiativ.

”Det er skønt, når beboere ønsker at påtage sig et ekstra ansvar for sine naboer. Og at de så får så meget blod på tanden, at de også starter aktiviteter – det glæder vi os over. Det er dejligt, når andre aktiviteter kan supplerer afdelingsbestyrelsernes initiativer,” siger Herdis Larsen, som er formand for organisationsbestyrelsen.

Hvis du har fået lyst til at blive TrivselsAmbassadør, er der netop nu mulighed for at komme med på det nye hold, der starter den 28. september 2022. Sidste frist for tilmelding er torsdag den 15. september og du kan læse mere om TrivselsAmbassadørerne her:
Invitation til 2. hold TrivselsAmbassadører

Du kan læse mere om to andre initiativer som nogle af TrivselsAmbassadørerne står bag her:

Godt gang i strikketøj og snakketøj

Nabo-kaffe i orangeriet styrker naboskabet på Østervænget